آشنایی با پیشرانههای رادیال یا شعاعی
هنگامی سخن از پیشرانههای داخلسوز میگردد بیشتر گونه های خطی، V صورت و یا این که نهایتاً تخت به ذهن میرسند البته نوع دیگری از پیشرانههای باطنسوز هم وجود دارااست که رادیال یا این که شعاعی اسم دارا هستند. یدکی جیلی این موتورها هم مانند موتورهای داخلسوز دیگر دارنده سوپاپ، پیستون، تمایللنگ و شمع میباشند با این تفاوت که سیلندرها بهشکل شعاعهای یک دایره حول یک اساس مرکزی قرار می گیرند کهاین شالوده به عبارتی رغبتلنگ میباشد.
موتورهای رادیال با تعداد سیلندرهایی از 3 تا 13 عدد ساخته میشدند که ولی همواره تعداد سیلندرها شخص میباشد و به جهت اینکه زمانی از روبرو بدین موتورهای نگاه می کنیم مشابه به ستاره به حیث میرسند به موتورهای رادیال، موتور ستارهای هم گفته میگردد. عمده به کارگیری از پیشرانههای رادیال در هواپیماها بود و پیش از ابتکار و متداول شدن موتورهای جت، موتورهای رادیال بسیار رایج بوده و در هواپیماها مورداستفاده قرار میگرفتند بهسیرتکاملای که اکثر هواپیماهای نبرد جهانی دوم مجهز به موتورهای بسیار توانا شعاعی بودند؛ براین اساس زمانه نقط ی اوج به کار گیری از این نوع پیشرانهها در حین نزاع جهانی دوم بود.
در موتورهای رادیال سوپاپها بوسیله یک رغبت بادامک رینگای گشوده و بسته میگردند که بر خلاف جهت رغبتلنگ در گردش میباشد و معمولاً درین موتورها از تعداد بادامک کمتری نسبت به دیگر موتورهای داخلسوز به کار گیری می شود. بهتیترنمونه در یک پیشرانه? رادیال 5 سیلندر تعداد 4 بادامک برای گشوده و بسته کردن سوپاپهای هر 5 سیلندر وجود دارااست درحالیکهاین تعداد در یک موتور 5 سیلندر خطی بی آلایش با تعداد سوپاپ یکسان، 10 عدد میباشد. خلال این موتورهای شعاعی عمداً از سیستم خنککنندگی هواخنک به کار گیری میکردند.
بااینکه موتورهای رادیال اوایل قرن بیستم نوآوری شدند البته پس از نزاع جهانی اولیه متداول گردیده و بسیار مورداستفاده قرار گرفتند چون در دهههای 10 و 20 میلادی بیشتر از موتورهای دوار در هواپیماها استعمال می شد. در موتورهای دوار، سیلندرها حول تمایللنگ می چرخند؛ البته این موتورها به جهت محدودیتهای ذاتیای که داشتند در اوایل دهه? 20 و بعداز نقطه نهایی مبارزه جهانی نخستین معدودنادر منسوخگردیده و موتورهای رادیال مکان آنها گرفتند. براین اساس زمانه موتورها رادیال آغازشده و کمپانیهایی در کشورهای گوناگون به ایجاد کرد این پیشرانهها پرداختند.
مزایای موتورهای رادیال
توان بسیار زیاد: پیشرانههای رادیال از اقتدار بسیار بالایی منتفع بودند بهطوریکه بهتیترنمونه موتور رادیال 18 سیلندر پرتاندویتنی که از دو ستون موتور رادیال 9 سیلندر درست شده بود، با 46 لیتر وسعت، قدرتی فی مابین 2000 تا 2400 اسب بخار ایجاد می کرد. این پیشرانه در هواپیماهای یک موتورهای زیرا گرومن F6F هلکت و هواپیماهای دوموتورهای مانند نورث روپ P-61 مورداستفاده قرار میگرفت.
هواپیمایGrumman F6F Hellcat با یک موتور 18 سیلندر رادیال
هواپیمای Grumman F6F Hellcat با یک موتور 18 سیلندر رادیال
وزن: پیشرانههای شعاعی هواخنک عمدتاً وزن کمتری از پیشرانههای خطی آبخنک داشتند.
تحمل جراحت بالا: سیستم خنککننده? آبخنک بهطورکلی در نبردها زخمپذیرتر میباشد چون عکس العمل یک گلوله? خرد به موتور بهراحتی میتواند موجب بیرون شدن همه مایع خنککننده? موتور خواهد شد درحالیکه موتور هواخنک تا حد متعددی در قبال جراحتهای جزئی مقاوم میباشد.